Uw specialist VOOR HET PLAATSEN VAN EEN FLEXIBEL ROOKKANAAL

Contact

Uw specialist in schoorstenen in Noord-Brabant

Contact

Uw specialist in het renoveren vAN schoorstenen 

Contact

Als schoorsteenspecialist weten wij welke werkzaamheden uw schoorsteen nodig heeft. Ieder type haard of kachel en ieder type schoorsteen vraagt om een andere vakkundige benadering. Van het plaatsen van schoorsteenkappen en rookkanalen tot het uitvoeren van een zorgvuldige schoorsteenrenovatie: wij verzorgen het voor u.

Laat uw schoorsteen controleren

Schoorsteenkap plaatsen

Om verstopping van een rookkanaal te voorkomen, is het raadzaam om een schoorsteenkap te laten plaatsen. Zo blijft uw schoorsteen beschermd tegen vogelnesten, vuil en regen- en windinslag. Bovendien geeft het uw schoorsteen extra uitstraling. 


Wij hebben schoorsteenkappen van gegalvaniseerd plaatstaal, rvs of koper. Op de tarievenpagina vindt u de kosten van de verschillende schoorsteenkappen.

Tarieven schoorsteenkappen

Roterend elektrisch schoorsteenvegen

Wij hebben een roterend elektrisch schoorsteenveegsysteem, waarmee rookkanalen nog beter gereinigd kunnen worden. Dankzij de borstels met zwepen van nylon kan de borstelkop zonder problemen door het rookkanaal schuiven. Roet, pek en creosoot worden verwijderd zodat uw rookkanaal niet meer zal verstoppen.

Schoorsteenvegen voor optimale veiligheid in huis

Schoorsteenvegen is onze passie. Al meer dan 30 jaar zorgen wij voor schone rookkanalen. Hierdoor stookt u niet alleen veilig, maar haalt u ook het maximale rendement uit uw kachel of haard. Tijdens het stoken van uw kachel of haard ontstaan er onverbrande deeltjes die zich aan de binnenwand van uw rookkanaal hechten. Deze vormen op den duur een teerachtige, brandbare laag waardoor er makkelijk een schoorsteenbrand kan ontstaan. Daarnaast kan de schoorsteen verstopt raken met het risico dat verbrandingsgassen terug de kamer in slaan.

Veilig stoken met goed onderhoud

Door uw schoorsteen minimaal één keer per jaar door ons te laten vegen, voorkomt u deze levensgevaarlijke situaties. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als het om uw hoofdverwarming gaat, is het verstandig om het rookkanaal minstens twee keer per jaar te laten vegen.

Schoorsteen laten renoveren of repareren

Een schoorsteen wordt vaak vergeten als het om onderhoud of reparatie gaat. Vorst, blikseminslag, een schoorsteenbrand of ouderdom veroorzaken aantasting van het voeg- en metselwerk van uw schoorsteen. Om lekkage en begroeiing te voorkomen, is schoorsteenrenovatie of schoorsteenreparatie nodig. 

Perfecte afwerking van uw schoorsteen
Schoorsteenrenovatie en schoorsteenreparatie is vakwerk vanwege de hoge kwaliteits- en veiligheidseisen. Door het regelmatig volgen van bijscholing en branchegerelateerde informatiebijeenkomsten renoveren en repareren we uw schoorsteen altijd volgens de laatste technieken. Dankzij jarenlange ervaring verzorgen onze specialisten een perfecte afwerking van uw schoorsteen. 

Wij voeren de volgende werkzaamheden uit:

 • Reinigen
 • Voegen
 • Herstellen van loodslabben
 • Volledig opnieuw opmetselen
 • Impregneren

Het is mogelijk om de vorm of het type steen van uw schoorsteen aan te laten passen. Ook kunt u figuren en randen in uw schoorsteen laten metselen voor een sierlijke uitstraling. Of wat dacht u van een gemetselde buitenhaard? Wat u ook voor ogen heeft, bespreek uw wensen gerust met ons. Wij helpen u graag.

Nauwkeurige schoorsteencontrole met camera-inspectie

Door middel van een camera-inspectie kunnen wij de conditie van uw schoorsteen controleren. Zo kunnen we zien of er maatregelen nodig zijn om uw haard of kachel veilig te laten branden. Ook wordt zo in kaart gebracht of uw schoorsteen en rookkanaal nog in goede staat zijn.

Controle van a tot z van uw schoorsteen

Controle van a tot z van uw schoorsteen

Tijdens een camera-inspectie controleren we uw schoorsteen op de volgende onderdelen:

 • Diameter
 • Toestand
 • Structuur en opbouw
 • Lengte
Wij kijken met name naar het soort rookkanaal, hoe de omkokering is aangebracht, of de afstand tot hout voldoende is en of er sprake is van vochtdoorslag, bruine plekken of creosoot vochtstrepen. Ook controleren wij de schoorsteenkop, de schoorsteenpot, de conditie van het lood op uw dak en de uitmonding van het rookkanaal.
Inspectie inclusief uitgebreid rapport

Inspectie inclusief uitgebreid rapport

Binnen een week na de camera-inspectie ontvangt u per post een uitgebreid rapport. Hierin staan onze bevindingen en geven wij u advies over eventuele benodigde aanpassingen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een controle uit te laten voeren zonder dat u hier een rapport van ontvangt. De camera dient dan slechts om de oorzaak van een probleem op te sporen of om een algemene indruk te krijgen van het rookkanaal. Dit biedt bijvoorbeeld een uitkomst als u een nieuw huis op het oog heeft.

Rookkanalen: van levering tot onderhoud

Het juiste rookkanaal is de basis voor het functioneren van uw haard of kachel. Als schoorsteenspecialist leveren, monteren, repareren en onderhouden wij zowel enkelwandige als dubbelwandige rookkanalen. Uiteraard nemen wij bij het installeren van uw rookkanaal ook de veiligheidseisen in acht.

Bespaar op uw energierekening
De diameter van het rookkanaal bepaalt hoe snel de rookgassen afgevoerd worden. Bij een te kleine diameter kan de rook niet weg en stikt het vuur. Bij een te grote diameter valt de trek weg en ook dan gaat de haard of kachel uit. Onze specialisten stemmen het rookkanaal perfect af op uw houthaard of kachel. Dit zorgt voor maximale warmte, waarmee u bespaart op uw energiekosten.

Ruim aanbod rookkanalen
Wij kunnen diverse soorten rookkanalen bij u installeren om rookgassen af te voeren. Wij leveren voor de woningbouw, maar ook de utiliteitsbouw. Heeft u vragen? Neem contact op. Wij helpen u graag bij de systeem-, isolatie- en materiaalkeuze van uw rookgasafvoer.

DUBBELWANDIG ROOKKANAAL

Dubbelwandig rookkanaal

Heeft u geen schoorsteen, maar wilt u wel een houtkachel? Dan is een dubbelwandig rookkanaal de oplossing. Dit systeem kan namelijk in vrijwel ieder huis gemonteerd worden omdat het systeem uit losse elementen bestaat.

Een dubbelwandig rookkanaal biedt meerdere voordelen, zoals:
 • De losse elementen zijn geïsoleerd waardoor rookgassen minder snel afkoelen
 • Door de gladde binnenmantel is er een minimale roetafzetting
 • Deze systemen zijn geschikt voor elk type warmtebron

Wij leveren en installeren merken als Metalotherm, Holetherm, Tubest, Negarra en Poujoulat.

Rvs-voering gaskachels

Rvs-voering gaskachels

Gas stoken op een gemetseld rookkanaal brengt risico’s met zich mee. De condens en waterdamp die vrijkomt, trekt in de stenen. Na verloop van tijd kan dit door de schoorsteen heen slaan, met lekkage op bovenliggende verdiepingen als mogelijk gevolg. Ook treedt er verzanding op aan de binnenzijde van de schoorsteen, wat lekkage van het rookkanaal veroorzaakt. Door uw schoorsteenkanaal te laten voorzien van een rvs-voering voorkomt u deze problemen.

Vaak zijn schoorsteenkanalen vele malen groter dan de afvoer van gaskachels. Om een goede trek te kunnen garanderen en om afkoeling van de rookgassen te voorkomen is het beter dat het rookkanaal dezelfde diameter heeft als het toestel. Ook om deze reden is een rvs-voering een goede oplossing.

Rvs flexibele rookkanalen

Flexibele rookkanalen van rvs

Voor renovatie of optimalisatie van bestaande schoorstenen gebruiken wij een flexibel enkelwandig rookkanaal. Dit rookkanaal, dat uit één geheel bestaat, trekken we door het oude kanaal. Moeilijke bochten en hoeken in het bestaande rookkanaal zijn daarbij geen enkel probleem. Vaak kan een flexibel rookkanaal van rvs geplaatst worden zonder hak- of breekwerk. U kunt nog dezelfde dag weer veilig stoken.

Een enkelwandig flexibel rookkanaal is in de volgende situaties een goede oplossing:

 • Na een schoorsteenbrand
 • Als blijkt dat het huidige schoorsteenkanaal in slechte conditie verkeert
 • Als op de buitenzijde van het schoorsteenkanaal bruine vochtplekken zichtbaar zijn (blister)
 • Wanneer u tijdens het gebruik van kachel of haard een rooklucht waarneemt op de bovenliggende verdiepingen

Een groot voordeel van een flexibel rookkanaal is dat deze uit één stuk bestaat, waarbij de vorm en diameter hetzelfde blijven. Zo ontstaat er een minimale weerstand in het rookkanaal waardoor er veel minder roetafzetting plaatsvindt. Ook zijn deze ronde, metalen kanalen beter te reinigen.
Concentrische rookkanalen

Concentrische rookkanalen 

Concentrische rookkanalen worden toegepast bij gesloten gaskachels en haarden. Het rookkanaal bestaat uit een dubbele buis: de binnenbuis zorgt voor de afvoer van verbrandingsgassen en de buitenbuis voor de aanvoer van verse lucht. Om aan de voorschriften van het Bouwbesluit te voldoen ‘omkokeren’ wij de dubbelwandige rookkanalen met brandwerend plaatmateriaal. Dit systeem werkt met een muur- en dakdoorvoer. Het grote voordeel hiervan is dat u geen schoorsteen nodig heeft. 


Het is mogelijk om een concentrisch rookkanaal te laten installeren in een bestaand rookkanaal, in een woning met mechanische ventilatie of in een open keuken met afzuigkap. Het rendement van een kachel of haard met een concentrisch rookkanaal ligt al snel boven de 70%. Een makkelijke en goedkope oplossing dus.

Cement getrokken rookkanaal (glijmortel)

Als het plaatsen van een flexibele schoorsteenvoering niet mogelijk is door de bouwkundige constructie van uw schoorsteen, hebben wij een alternatief ontwikkeld: een cement getrokken kanaal. Hierbij wordt het rookkanaal aan de binnenkant voorzien van een speciale vuurvaste pasta. Deze laag dicht alle scheuren en kieren waardoor het rookkanaal weer rook- en gasdicht is. Groot voordeel is dat de diameter van het huidige rookkanaal behouden blijft.

Neem contact op voor een vrijblijvende offerte

Loodreparatie op daken

Het is belangrijk om het lood op uw dak regelmatig te laten controleren en onderhouden. Ouderdom en weersomstandigheden tasten het lood op den duur namelijk aan. Voor het waterdicht afsluiten van openingen en aansluitingen op het dak, gebruiken we loodslabben. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat het lood goed is samengevoegd.

Lood vervangen

Bij het vervangen van lood snijden we het oude lood weg en vullen we het aan met nieuw lood. Vervolgens frezen we de lintvoeg uit en brengen we een nieuwe voeg aan. We passen loodafdichtingen toe op onder andere:

 • Schoorstenen
 • Dakkapellen
 • Aanbouwen
 • Waterslagen
 • Dorpels
Is het lood op uw dak aan vervanging toe? Graag komen wij bij u langs om de situatie kosteloos te inventariseren. Van uit te voeren werkzaamheden ontvangt u vooraf altijd een vrijblijvende offerte.
Maak een afspraak

Vogelnest verwijderen uit uw schoorsteen

Vogels bouwen graag een nest in een schoorsteen. Dit brengt voor u vele risico’s met zich mee. Naast het gevaar van schoorsteenbrand kan een nest in uw schoorsteen ook voor stank- en geluidsoverlast zorgen. Op vakkundige wijze verwijderen wij elk vogelnest.

Nestgarantie
Met behulp van een speciale boor verwijderen wij het vogelnest uit uw schoorsteen. Wij werken netjes en schoon door vooraf de plek af te plakken. Deze werkzaamheden voeren wij uit op basis van een uurtarief, omdat de opbouw en het verloop van schoorsteenkanalen nogal kunnen verschillen. Om herhaling te voorkomen, is het raadzaam om alle rook- en ventilatiekanalen te beschermen met schoorsteenkappen. Graag geven wij u uitgebreid advies over de mogelijkheden. Bij het opvolgen van ons advies krijgt u bij ons een zogeheten nestgarantie. Dit houdt in dat wij een nest gratis verwijderen uit een rook- en/of ventilatiekanaal dat op ons advies is beschermd.

Reiniging van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatoren hebben een motor om lucht af te voeren via luchtkanalen. Na langdurig gebruik zullen ventilatiesystemen verstopt raken. Om ervoor te zorgen dat deze goed blijven functioneren, is het belangrijk om de luchtkanalen professioneel te laten reinigen. Dit zal er bovendien voor zorgen dat u gezonde, schone lucht in huis hebt. Meer weten? Neem gerust contact op. 

Reinigen en plaatsen van pelletkachels

Een pelletkachel is een kachel waarin pellets verbrand worden. Het is belangrijk om de rookkanalen van een pelletkachel juist te installeren. Daarbij geldt dezelfde regelgeving als bij houtkachels. Een pellethaard mag niet uitmonden op de gevel. Door het rookkanaal juist te plaatsen, kan ernstige roetvorming binnenshuis en op uw gevel voorkomen worden. Het Ambacht Onderhoud is op de hoogte van de regelgeving en kan uw pelletkachel op specialistische wijze plaatsen en reinigen.